January 24, 2020

Historisk materiale – Produksjon av superslig i det tidligere AS Sydvaranger

(av Paul Inge Norkyn og Albert Karikoski)

Vi har hatt en intern fotokonkurranse for de ansatte, der alle på Sydvaranger har fått mulighet til å komme med bilder og historier fra deres arbeids hverdag fra deres eget perspektiv.  

Bildet under vant konkurransen, og viser en av Selskapets lærlinger, Kristian Pleym Reisænen, som utfører arbeid på en gammel konstruksjon fra Superslig fabrikken.


Foto: Stefan NorbeckPaul Inge Norkyn, som i dag jobber som Senior prosessingeniør hos oss og som har jobbet i Sydvaranger under alle produksjons perioder, var sentral i utviklingen av nye produkter hos AS Sydvaranger. Superslig var et av disse produktene som AS Sydvaranger, ifølge Paul Inge, produserte i en periode mellom 1994 – 1996. Grunnlaget for spesialprodukter var basert på at vår magnetitt bl.a. inneholder lite tungmetaller. En annen forutsetning var at det var mulig å utvikle prosessløsninger som muliggjorde produksjon av rene magnetitt produkter.

Paul Inge Norkyn

Han forteller at produksjon av superslig var første steg i utvikling og produksjon av høyverdige spesialprodukter. Det ble produsert mellom 100 og 150 tusen tonn med superslig årlig, med et magnetitt innhold på ca. 99,7 %. Produktet ble anvendt for produksjon av rent jernpulver,som var et råstoff brukt for bl.a. fremstilling av maskindeler og smørefrie lager.

Det ble bygd et anlegg for fremstilling av et råstoff for produksjon av magneter basert på en videre prosessering av superslig. Prosjektet ble utviklet i tett samarbeid med en av Europas største produsenter av magneter. Målsettingen var å kunne produsere neste generasjons magneter, dvs. en magnet med en høyere energitetthet. AS Sydvaranger lyktes også med å få godkjent et patent for en prosess for oppgradering av superslig til en renhet på 99,9 %.

Det ble jobbet med å fremstille sorte og røde pigmenter som bl.a. kunne brukes i maling. Sort pigment, som varen fin maling av magnetitt, kunne brukes som toner i kopimaskiner.

Produksjonen av superslig ble avsluttet da AS Sydvaranger ble lagt ned i 1996.

HjemOm ossProduktBærekraftNyheterKarriereKontaktFacebookLinkedIn
Sydvaranger Industriområde, 9900 Kirkenes, Norge
Sydvaranger © 2018. All rights reserved.